Kategorier
Uncategorized

Nyhetsbrev – Sommer 2024

Nok et skoleår går mot slutten og i år er det mange av elevene våre som går ut av videregående.

Vi har nærmere 100 elever som går på førskole hos oss. Fra neste skoleår har rektor plan om å starte opp med barneskole også. Dette skal finansiere seg selv ved at foreldrene betaler skolepenger, som vil lønne en ny lærer. Planen har hele tiden vært at skolen skal bli mest mulig selvgående, med hjelp fra oss til elever hvor foreldrene ikke selv har økonomisk mulighet.

Gjennom oss sponser dere nærmere 400 elever som går på barneskoletrinnet, ungdomsskole eller videregående. Mange av elevene på barneskoletrinnet kommer til oss i våre lokaler til ettermiddagsundervisning med Leap Learning. Etter at vi i år startet opp med IT-undervisning er det også mange fra ungdomsskole og videregående som kommer enten på formiddag eller ettermiddag. Det er gledelig å se at elevene har lyst til å lære, og ta til seg ekstra kunnskap. Det lover godt for fremtiden.

Vanligvis reiser enten Berit alene eller sammen med andre styremedlemmer til Gambia ett par ganger i året. På grunn av sykdom har vi vært forhindret fra å reise på vårparten i år, men ny tur er bestilt til november. Har du lyst til å bli med? Ta kontakt med oss!

Heartlift har i år 28 elever som avgangselever på videregående. For å forhindre at de går ut til et liv i arbeidsledighet har vi gitt de mulighet til å fortsette på universitet, yrkesskole, sømopplæring og frisørfag/sminke. I tillegg får alle IT-opplæring.

Vi har inngått en avtale med Eyvind fra Kristiansand, som driver yrkesskole i Gambia. Alle har fått tilbud om å fortsette utdanning her, hvor de kan utdanne seg over en to-års periode til elektriker, tømrer, murer eller rørlegger. Skolen drives etter norske regler, og det blir nok en overgang fra hva de er vant til. Det er ingen krav til karakterer, men elevene må gjennom en opptaksprøve. Elevene får også tilbud om å starte opplæring i søm, på vårt nye sysenter. I tillegg får de som har ekstra gode karakterer tilbud om Universitetsutdanning.

Vi har opprettet en stipendgruppe blant dere som har fadderbarn på dette trinnet, og alle er tilskrevet. Har mottatt mange positive tilbakemeldinger og det er vi så glade for. I henvendelsen spør vi om fadder ønsker å gi sin støtte til stipendgruppa eller om de ønsker å sponse et nytt barn fra barneskolen. Vi mangler tilbakemelding fra noen av dere.

Dersom du ikke er blant dem som har fadderbarn i denne gruppen, men likevel ønsker å gi et bidrag til stipendgruppa er vi svært takknemlig. Du støtter med hvilke beløp du måtte ønske. Dess flere som støtter, dess flere kan vi sende til videre utdanning.

Vi er en forening med tette bånd til menneskene og prosjektene i Gambia. Vi formidler fadderskap til skolebarn og har et sterkt engasjement for at barn skal få sin grunnutdannelse. Vi tror at utdanning er veien ut av fattigdom og har flere tiår med erfaring med dette arbeidet, men er helt avhengig av støttespillere. Arbeidet vårt er helt frivillig og ulønnet. Vi har bidratt til bygging av flere skolebygg, undervisning, mat og rent vann. I år har vi startet opp med eget sysenter der jenter, gutter og kvinner får opplæring i å sy skoleuniformer, vesker og klær til lokalbefolkningen. Vi er svært opptatt av å skape verdi og hjelpe kvinner i Gambia. Dette året har vi også startet opp med IT-opplæring og entreprenørskap. Fra tidligere har vi også Leap Learning, som dere allerede kjenner til, og er en unik mulighet for elevene i tillegg til ordinær undervisning.

Vi trenger flere støttespillere uten at de er knyttet til et spesifikt barn. Har du et familiemedlem, kollega eller venn som kunne tenke seg å støtte? De støtter med det beløp som passer best for dem. Pengene fra støttespillere blir brukt til uniformer, bøker og mat til de som ikke er så heldig å ha en fadder.

Skolen vår, på LIFT Gambia Nursery School, har fått ny logo. Nedenfor ser du den gamle logoen, som den smilende gutten har på sin uniform, og bilde av den nye logoen med norske og gambiske farger i viften.

Nytt nå er at uniformene sys etter mønster, og vi håper at dette vil redusere bruken av stoff. Vi har utrolig stor pågang av jenter, og noen gutter, som ønsker å lære seg dette faget.

Yankuba Sanneh, som jobbet for oss på vårt tidligere Internettsenter, er tilbake hos oss. I dag har han fått utvidede arbeidsoppgaver ved også å tilrettelegge for de som ønsker å lære mer om entreprenørskap. Han har fått en opplæring og oppfriskning hos Marit på MyFarm. Det er også her stor pågang på formiddag- og ettermiddagsundervisning, men vi ønsker oss flere pc-er.

Vårt tidligere Internettsenter, er som mange andre hus og forretningsbygg på vei ned til landsbyen Brufut, jevnet med jorden. Vi har satt opp nytt bygg på egen tomt og innredet for både IT-opplæring og entreprenørskap. En av våre lærere/tilretteleggere på Leap Learning var elev hos Yankuba i sine unge år. Det var her hun ble kjent med IT og fattet interesse for faget. IT-opplæring er veldig populært i Gambia, og til oss kan du komme om du er gammel eller ung – med eller uten et barn på armen ❤️